Szkolenie „Żywienie osób starszych” jest jednodniowym webinarem z zakresu dietetyki omawiającym zagadnienia i problemy z jakimi możemy się spotkać planując żywienie osób w podeszłym wieku. Szkolenie przeznaczone jest dla osób zainteresowanych tematyką żywienia osób starszych, w tym opiekunów osób starszych, lekarzy, pielęgniarek, dietetyków, pracowników opieki […]
Akademia Dietetyki zaprasza na dwudniowe szkolenie w formie webinaru pt. „Żywienie w chorobach tarczycy i insulinooporności”. Szkolenie omawia zagadnienia i problemy z jakimi możemy się spotkać planując żywienie dla osób borykających się z chorobami tarczycy czy insulinoopornością. Dla kogo przeznaczony jest webinar „Żywienie w chorobach […]
Już teraz możesz kupić KURS MIEJSKI OGRÓDEK WARZYWNY: ZAKŁADANIE I UPRAWA Kupując kurs otrzymujesz dostęp do jego treści przez 180 dni. Aby wykupić kurs najpierw załóż konto na naszej platformie. Zrobisz to klikając przycisk poniżej: Po utworzeniu konta otrzymasz na e-mail link aktywacyjny, a po dokonaniu […]
Insulinooporność jest związana z otyłością i zespołem metabolicznym. Deregulacja metabolizmu kwasów tłuszczowych odgrywa kluczową rolę w patogenezie insulinooporności w mięśniach szkieletowych. Niedawne badania wykazały mitochondrialny defekt fosforylacji oksydacyjnej w mięśniach szkieletowych w różnych stanach insulinooporności. Termin insulinooporność odnosi się do upośledzenia działania insuliny w tkankach […]
Tarczyca jest największym gruczołem wewnątrzwydzielniczym w organizmie człowieka. Jej masa waha się od 20 do 30gramów. Umiejscowiona jest w przedniej, dolnej części szyi poniżej krtani. Swoim kształtem przypomina motyla, kokardę lub zdaniem innych literę H. Dzielimy ją na dwa płaty (prawy większy i lewy mniejszy) […]
Sportowcy stosują wiele różnych strategii, aby poprawić swoje wyniki, w tym odzież i obuwie, reżimy treningowe, diety i środki ergogeniczne. Uważa się, że stosowanie środków ergogenicznych jest szeroko rozpowszechnione. Jednym z bardziej popularnych środków ergogenicznych jest zastosowanie wodorowęglanu sodu lub cytrynianu sodu, określanych zbiorczo jako […]
Ze względu na dobrze zdefiniowaną rolę β-alaniny jako substratu karnozyny (głównego czynnika buforującego H+ podczas ćwiczeń o wysokiej intensywności), β-alanina szybko staje się popularnym środkiem wspomagającym aktywność sportową. Ostatnio opublikowano kilka jakościowych artykułów przeglądowych na temat β-alaniny i jej roli w diecie sportowców. Glikoliza beztlenowa […]
Chia jest znana od ponad 5500 lat. Nasiona chia były jednym z najważniejszych składników diety Majów i Azteków. Skład chemiczny i właściwości technologiczne chia nadają roślinie wysoki potencjał odżywczy. Chia to dobre źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: omega-3 i omega-6, rozpuszczalnego błonnika pokarmowego. Zawiera również znaczną […]
Wychodząc na przeciw oczekiwaniom naszych uczestników wprowadzamy nową ofertę szkoleń z zakresu dietetyki – Webinary specjalistyczne. Jako pierwszy proponujemy Państwu webinar poświęcony „Żywieniu osób starszych” Kto może skorzystać z webinarów specjalistycznych? Webinary specjalistyczne, to krótkie formy specjalistyczne skierowane do wszystkich osób dorosłych, niezależnie od poziomu […]
Jest to dieta w której jak sama nazwa wskazuje powinno spożywać się kolorowe produkty. Dieta tęczowa została opracowana przez dr inż. Agnieszkę Leciejewską. Jest to tygodniowa dieta, która polega na spożywaniu każdego dnia produktów w tym samym kolorze. Tygodniowy jadłospis tworzy obraz tęczy. Dieta opiera […]