Dieta tęczowa – dieta w kolorach tęczy
Jest to dieta w której jak sama nazwa wskazuje powinno spożywać się kolorowe produkty. Dieta tęczowa została opracowana przez dr inż. Agnieszkę Leciejewską. Jest to tygodniowa dieta, która polega na spożywaniu każdego dnia produktów w tym samym kolorze. Tygodniowy jadłospis tworzy obraz tęczy. Dieta opiera się przede wszystkim na spożywaniu warzyw i owoców. W związku ze spożywaniem różnorodnych warzyw i owoców dieta ta dostarcza ogromną ilość określonych składników odżywczych oraz błonnika pokarmowego. Dzięki dużej porcji błonnika oraz odpowiedniej ilości płynów osoba będąca na diecie ma poczucie sytości.

Tydzień diety tęczowej
Dzień 1 – kolor żółty
W tym dniu spożywamy żółte owoce i warzywa np. cytryny, banany, pomarańcze, żółtą paprykę, kukurydzę. Żółte produkty zawierają karotenoidy, które są naturalnymi przeciwutleniaczami.
Dzień 2 – kolor czerwony
W tym dniu spożywamy warzywa i owoce czerwone, np. maliny, truskawki, pomidor, czerwoną paprykę. Warzywa i owoce w kolorze czerwonym zawierają ważne składniki odżywcze m.in likopen, flawonoidy oraz antocyjany, które mogą zmniejszyć ryzyko nowotworów oraz łagodzić stan zapalny.
Dzień 3 – kolor niebieski
W tym dniu spożywamy przede wszystkim winogron, jagody, borówki, śliwki.
Dzień 4 – kolor zielony
W tym dniu spożywamy warzywa i owoce o kolorze zielonym np. sałatę, brokuł, ogórek, awokado. Wiele zielonych produktów spożywczych zawiera błonnik, witaminę K i kwas foliowy.
Dzień 5 – kolor pomarańczowy
W tym dniu królują produkty o kolorze pomarańczowym np. bataty, marchew, pomarańcze, dynia. Karotenoidy, takie jak beta-karoten, który znajduje się w pomarańczowych owocach i warzywach mogą wywierać korzystny wpływ dla zdrowia oczu, skóry i kości.
Dzień 6 – kolor fioletowy
W w tym dniu wybieramy produkty o kolorze fioletowym np. czerwona cebula, figi, oliwki, bakłażan. Produkty te zawierają dużo antocyjanów, które korzystnie wpływają na organizm m.in wykazują działanie przeciwzapalne.
Dzień 7 – kolor różowy
W tym dniu spożywamy produkty o różowej barwie np. Buraki, grejpfrut, rzodkiew.
Całodniowy jadłospis należy uzupełniać o chude mięso i ryby oraz produkty pełnoziarniste i dodatkowo produkt mleczny raz dziennie. Ważne jest także odpowiednie nawodnienie – należy pić minimum 8 szklanek płynów dziennie.
Zalety diety
Z pewnością zaletą diety jest jej różnorodność, dzięki temu jest dobrym źródłem witamin, minerałów i składników odżywczych. Dodatkowo produkty używane podczas diety są stosunkowo tanie i dostępne. Chcąc podjąć się stosowania tej diety należy zwrócić uwagę na spore ilości błonnika pokarmowego dostarczanego do organizmu wraz z dietą, co może być przeciwwskazaniem do stosowania tej diety przez niektóre osoby. Należy w takiej sytuacji skontaktować się z lekarzem lub dietetykiem.
źródła: