Dodatki do żywności – wpływ na organizm, czy mają szkodliwe działanie?
Dodatki do żywności – substancje chemiczne lub naturalne, które w normalnych warunkach nie są spożywane same jako żywność ale są dodawane w celu poprawy produktu. Mają za zadanie oddziaływać na zmysły konsumenta oraz mają wydłużyć proces konserwacji żywności.
W dzisiejszych czasach żywność uległa znacznej zmianie pod względem jakościowym. Ogromna konkurencja na rynku żywnościowym sprawiła, że poszerzył się asortyment produktów spożywczych. Producenci coraz bardziej konkurują między sobą w walce o konsumenta. Produkty mają coraz dłuższą datę do spożycia, oddziałują bardziej na walory smakowe i zapachowe, przybierają różne konsystencje oraz kolory. Żywność jest bardziej przetworzona a związki chemiczne są masowo dodawane do produktów żywnościowych. Niestety wszystkie te zmiany w dużym stopniu mają lub będą za parę lat miały wpływ na stan zdrowia konsumenta.
Podział dodatków do żywności:
Dodatki możemy podzielić na dwie grupy.
a) Ze względu na pochodzenie :
- Naturalne,
- Identyczne z naturalnym,
- Sztuczne.
b) Ze względu na funkcję technologiczną:
– Konserwanty chemiczne – hamują wzrost drobnoustrojów. Najczęściej stosowane konserwanty to sole kwasu sorbowego, benzoesowego lub siarkowego (IV)
– Przeciwutleniacze – powstrzymują procesy utleniania składników żywności. Należą do nich: kwas askorbinowy i tokoferole galusam propylu, butylohydroksyanizol BHA, butylohydroksytoluen BHE.
– Regulatory kwasowości – nadają smak, ograniczają rozwój bakterii, hamują lub przyspieszają procesy enzymatyczne. Stosuje się związki organiczne: octowy, cytrynowy, mlekowy i ich sole.
– Barwniki – przywracają, wzmacniają i nadają barwę produktom. Zaliczamy do nich ekstrakty zawierające antocyjany, chlorofil, syntetyczny β-karoten, azorubina, błękit brylantowy FCF.
– Substancje smakowo-zapachowe:
- Aromaty – wyodrębnione z surowców naturalnych
- Substancje wzmacniające smak i zapach- np. glutaminian sodu, nukleotydy
- Substancje słodzące – oprócz cukrów, poliole (maltiltol, laktiol, sorbitol), sacharyna, aspartam.
– Substancję kształtujące teksturę
- Substancje zagęszczające i żelujące – guma arabska, tragakanta, agar, karagen, pekryna), guma guar, mączka chleba świętojańskiego, ksantyn, gelan. karboksyceluloza, skrobie modyfikowane)
- Emulgatory – lecytyna, estry kwasów tłuszczowych i ich pochodne.
- Substancje przeciwdziałające zbrylaniu – krzemiany i fosforany.
Dodatki do żywności – szkodliwe działanie na zdrowie:
Czytając etykiety produktów na półkach sklepowych odnosi się wrażenie, że nazwy składników zapisane są w niezrozumiałym języku. Okazuje się, że w dzisiejszych czasach sól jest za mało słona a cukier za mało słodki i trzeba dodać chemiczne wspomagacze, aby klient kupował więcej i konsumował więcej, a co za tym idzie rozwijał się handel żywieniowy. Zapominamy jednak o tym, że kupując takie produkty serwujemy rodzinie ogromną dawkę chemii.
Tabela. Wykaz 20 najbardziej szkodliwych dodatków do żywności
Nazwa dodatku | Skrócona nazwa dodatku | Gdzie znajdziemy? | Jakie choroby i dolegliwości wywołują? |
Aklryloamid | chipsy, frytki, ciasta i ciastka | uszkadza układ nerwowy i pokarmowy | |
Apartam | E 951 | coca cola, jogurty, płatki śniadaniowe, gumy do żucia, produkty typu „light”, słodziki | silnie rakotwórczy, prowadzi do epilepsji, choroby Parkinsona, cukrzycy, chłoniaka, zaników pamięci |
Glutaminian sodu | E 621 | produkty instant | nudności, zawroty głowy, palpitacje serca |
Erytrozyna | E 127 | konserwowane wiśnie, czereśnie, koktajle owocowe, herbatniki, ciasto biszkoptowe, lukrowane wiśnie, osłonki na kiełbasy | wysypka, bóle brzucha; może powodować uczulenie na światło, astmę, nadpobudliwość, rakotwórczy; działa niekorzystnie na wątrobę, serce, tarczycę, płodność, żołądek |
Benzoesan sodu | E 211 | gotowe zupy, sosy, dipy, konserwy, przetwory owocowe i warzywne, napoje gazowane | Rakotwórczy,astma, pokrzywka, podrażnienia żołądka |
Guma arabska | E 414 | wyroby cukiernicze (zwłaszcza kakaowe i czekoladowe), galaretki i polewy, guma do żucia, napoje bezalkoholowe, piwo, żywność bezglutenowa oparta na zbożach, żywność dla niemowląt | wysypka, pokrzywka katar sienny, a także nasila objawy astmy |
Sacharyna | E 954 | słodziki, napoje, produkty dla diabetyków | może podrażniać przewód pokarmowy |
Kwas fosforowy | E 338 | coca cola, napoje energetyzujące, konserwy, sery i wędliny pakowane próżniowo | odmineralizowuje kości i zęby |
Błękit pantotenowy | E 131 | gazowane napoje, lody, galaretki | rakotwórczy |
Zieleń( S)brylantowa | E 421 | sosy, galaretki, lody, ciasta w proszku | objawy alergii i anemii |
Kwas sorbowy | E 200 | wyroby cukiernicze, lemoniada, sery, chleb żytni, ciastka i pieczywo, pizza, skorupiaki, sok cytrynowy, wino, alkoholowy napój jabłkowy , zupy | alergie |
Siarczyn sodu | E 221 | polepszacz do chleba | Obniża zawartość witamin, wzmaga objawy alergii i astmy |
Azotyn potasu | peklowane, wędzone wędliny, przetwory rybne | astma, zapalenie nerek, , bóle i zawroty głowy, rakotwórczy | |
Tartrazyna | E 102 | w napojach gazowanych o smaku pomarańczowym, w produktach instant, słodyczach, konserwach, sosach, sztucznym miodzie i musztardzie | reakcje astmatyczne u alergików; w połączeniu z benzoesanami może wywoływać nadpobudliwość u dzieci |
Diacetyl | stosowany do aromatyzowania pieczywa, margaryn, popcornu (ma maślany smak i zapach) | Sprzyja rozwojowi choroby Alzheimera oraz choroby płuc | |
Czerwień Allura | E 129 | żelki, ciastka, galaretki, słodkie napoje i płatki zbożowe | wymioty, krwawienia z przewodu pokarmowego, uszkodzenia nerek, alergie, nadpobudliwość u dzieci |
Karagen | E 407 | jako zagęstnik – w konserwach, wędlinach, w mleku w proszku, w dżemach, galaretkach | zmiany złośliwe żołądka i jelit |
Azotan (III)sodu | E 250 | wędliny | rakotwórczy |
Azotan (V) sodu | E 251 | wędliny, sery podpuszczkowe i topione | rakotwórczy |
Butylohydroksyanizol (BHE) | E 320 | tłuszcze i produkty tłuszczowe | rakotwórczy |
Butylohydriksytoluen (BHT) | E 321 | tłuszcze i produkty tłuszczowe | powoduje uczulenia |
Źródło: B.Statham, E 13 Tabele dodatków i składników chemicznych
Uważa się, że dodatki do żywności przyczyniły się do pojawienia alergii i nietolerancji pokarmowych, znacznie obniżyły odporność człowieka oraz przyczyniły się do wzrostu ilość zachorowań na nadciśnienie tętnicze i otyłość. Każdy z nas powinien zadbać o swoje zdrowie. Warto jest poświęcić trochę czasu na czytanie etykiet i zainteresować się swoją dietą.
Piśmiennictwo
1. Gawęckiego J. i Messor-Pietraszewskiej T., Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu, Wydaw. Naukowe PWN, Warszawa 2004
2. Bator J.,Zmień Chemię na jedzenie,Wydaw.Znak,Kraków 2013
3. Zielinska I.,Czerwonka-Szafarska M. Nadwrażliwość na substancje dodawane do żywności-niedoceniony problem w praktyce pediatrycznej”Przegląd Pediatryczny” 2008,t.38,nr4
4. B.Statham, E 13 Tabele dodatków i składników chemicznych)
autor:
mgr wychowania fizycznego Katarzyna Borzyszkowska
absolwentka Akademii Wychowania Fizycznego i Sportu im. Jędrzeja Śniadeckiego w Gdańku