Akademia Dietetyki zaprasza na dwudniowe szkolenie w formie webinaru pt. „Żywienie w chorobach tarczycy i insulinooporności”. Szkolenie omawia zagadnienia i problemy z jakimi możemy się spotkać planując żywienie dla osób borykających się z chorobami tarczycy czy insulinoopornością. Dla kogo przeznaczony jest webinar „Żywienie w chorobach […]
Insulinooporność jest związana z otyłością i zespołem metabolicznym. Deregulacja metabolizmu kwasów tłuszczowych odgrywa kluczową rolę w patogenezie insulinooporności w mięśniach szkieletowych. Niedawne badania wykazały mitochondrialny defekt fosforylacji oksydacyjnej w mięśniach szkieletowych w różnych stanach insulinooporności. Termin insulinooporność odnosi się do upośledzenia działania insuliny w tkankach […]
Tarczyca jest największym gruczołem wewnątrzwydzielniczym w organizmie człowieka. Jej masa waha się od 20 do 30gramów. Umiejscowiona jest w przedniej, dolnej części szyi poniżej krtani. Swoim kształtem przypomina motyla, kokardę lub zdaniem innych literę H. Dzielimy ją na dwa płaty (prawy większy i lewy mniejszy) […]