DIETA SIRTFOOD

Dieta SIRT stała się modna zwłaszcza dzięki spektakularnej metamorfozie Adele, która stosowała właśnie tę dietę oraz świetnemu marketingu bazującemu na efekcie długowieczności. Twórcami diety są Aidan Goggins oraz Glen Matten. Dieta SIRT z założenia prowadzi do szybkiej utraty masy ciała, jednocześnie zachowując masę mięśniową i chroniąc przed przewlekłymi chorobami. Jednak jak przy każdej diecie należy podczas stosowania  przede wszystkim kontrolować stan zdrowia.

Kurs dietetyki online - Żywienie w sporcie

Czym są sirtuiny?

Sirtuiny to specyficzne deacetylazy histonów, a także enzymy należące do HDAC klasy III, które są podzielone na siedem typów (SIRT1-7). Członkowie rodziny sirtuin różnią się znacznie pod względem lokalizacji komórkowej, aktywności katalitycznej i funkcji. SIRT 1, 6 i 7 są zlokalizowane w jądrze, natomiast SIRT 2 i 3 są głównie, odpowiednio, cytoplazmatyczne i mitochondrialne, podczas gdy są obecne w ograniczonych ilościach w jądrze. SIRT 4 i 5 występują wyłącznie w mitochondriach. Lokalizacja sirtuin może również zależeć od funkcji komórki lub typu tkanki, etapu rozwoju, stanu metabolicznego i pewnych warunków stresowych. Czynniki te są również skorelowane z regulacją ich funkcji. Sirtuiny pełnią wiele funkcji, takich jak regulacja chromatyny, przeżycie komórek pod wpływem stresu, regulacja homeostazy metabolicznej, rozwój komórek, różnicowanie i starzenie się, co również implikuje wiele procesów komórkowych, w tym transkrypcję, metabolizm, mobilizację tłuszczu, naprawę DNA i apoptozę. Są to kluczowe czynniki, na przykład w tworzeniu się guzów i starzeniu się. Ponieważ sirtuiny odgrywają ważną rolę na poziomie komórkowym i organicznym, są one powiązane z rakiem, cukrzycą, chorobami sercowo-naczyniowymi i chorobami neurodegeneracyjnymi, a także innymi chorobami związanymi z wiekiem.

Sirtuiny a nowotwory

Sirtuiny mogą najwyraźniej odgrywać podwójną rolę w patogenezie nowotworów. Z jednej strony wydaje się, że niektóre sirtuiny pomagają chronić DNA (przed uszkodzeniami i stresem oksydacyjnym), utrzymywać stabilność genomu i ograniczać długość życia replikacyjnego (co sugeruje, że mogą chronić organizmy przed rakiem). Z drugiej strony, niektóre dane sugerują, że przeżycie komórek w warunkach stresowych sprzyjanych przez sirtuiny może być bezpośrednio zaangażowane w powstawanie guzów, ponieważ hamowałoby starzenie, umożliwiając niezróżnicowaną proliferację komórek. Ponadto wiele badań wykazało, że sirtuiny regulują również stan odżywienia guza. Sirtuiny pośredniczą w kontroli szlaków metabolicznych, koncentrując się na metabolizmie glukozy, cyklu kwasu trikarboksylowego (TCA) i przeciwko reaktywnym formom tlenu (RFT) w komórkach rakowych.

Na czym polega dieta SIRT?

 Wprowadzenie diety SIRT jest podzielone na 4 etapy:

Do tworzenia stałych posiłków powinny być używane pełnowartościowe produkty cechujące się właściwościami przeciwutleniającymi np. jarmuż, rukola, owoce jagodowe, soja, czerwona cebula, orzechy włoskie. Jeśli chodzi o napoje to najlepszym wyborem na tej diecie będzie zielona herbata, kakao oraz kawa.

Do produktów niezalecanych na tej diecie należą produkty wysoko przetworzone, słodycze oraz cukier, napoje słodzone i gazowane.

Na pewno zaletą diety SIRTFOOD jest duże spożycie wraz z dietą witamin, składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy. Dodatkowo ostatni etap wprowadzenia diety to przede wszystkim schemat zdrowego odżywiania, który należy utrzymać w codziennym życiu. Trzeba również zwrócić uwagę na m.in. produkty wysoko przetworzone, które powinien każdy wykluczyć ze swojej diety, ponieważ są one uznawane za niekorzystne dla zdrowia całej populacji. Na pewno zaletą diety będzie łatwość przygotowania posiłków oraz ich forma – warzywa przygotowane w formie koktajlu są łatwiej przyswajane w przewodzie pokarmowym.

Największą wadą diety jest z pewnością bardzo niska (1000 kcal) kaloryczność diety w pierwszym etapie jej wprowadzania. Jest to wartość kaloryczna diety, którą trzeba skonsultować ze specjalistą przed jej wdrożeniem. Często pojawiającym zarzutem jest również brak uczucia sytości w początkowym etapie wprowadzenia diety, a także spowodowane niską kalorycznością posiłków uczucie głodu, rozdrażnienie. Przy źle zbilansowanej diecie może się również pojawić spadek masy mięśniowej.

Z pewnością za efekt szybkiej utraty masy ciała odpowiada mała kaloryczność diety w początkowym etapie jej wdrażania  i to właśnie fakt tak ograniczonej kaloryczności diety jest największą wadą diety SIRTFOOD. Natomiast biorąc pod uwagę, że dieta SIRTFOOD  przypomina trochę dietę śródziemnomorską bogatą w przeciwutleniacze oraz bazuje na zdrowych produktach i wyklucza produkty ogólnie niezalecane dla całej populacji, przy odpowiednim zbilansowaniu może korzystnie wpływać na funkcjonowanie organizmu.

Kurs dietetyki online - Żywienie w sporcie

źródła:

1.Maria de Céu Teixeira, Elena Sanchez-Lopez, Marta Espina. Sirtuins and SIRT6 in Carcinogenesis and in Diet. Int J Mol Sci. 2019 Oct; 20(19): 4945.

2. Pallauf K, Giller K, Huebbe P, Rimbach G. Nutrition and healthy ageing: calorie restriction or polyphenol-rich „MediterrAsian” diet? Oxid Med Cell Longev. 2013;2013:707421

3. Siedlecka K, Bogusławski W, Sirtuiny- enzymy długowieczności?, Gerontologia Polska, tom 13, nr 3, str 147-152, ISSN 1425–4956

Autor:

Małgorzata Jasek

DIETA SIRTFOOD
5 (100%) 1 vote

Zobacz również