Nasiona chia i ich właściwości zdrowotne

Chia jest znana od ponad 5500 lat. Nasiona chia były jednym z najważniejszych składników diety Majów i Azteków. Skład chemiczny i właściwości technologiczne chia nadają roślinie wysoki potencjał odżywczy. Chia to dobre źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: omega-3 i omega-6, rozpuszczalnego błonnika pokarmowego. Zawiera również znaczną […]

Dieta a metabolizm

Czym jest metabolizm? Jak go przyspieszyć?

Metabolizm innymi słowy przemiana materii, to nic innego jak suma przemian biochemicznych, które zachodzą w ciele człowieka, plus towarzyszące im przemiany energetyczne. Proces ten dzieje się dzięki spożywaniu pożywienia, jego trawieniu oraz wydalaniu zbędnych, niekorzystnych metabolitów. Proces metabolizmu zachodzi nieustannie w organizmie człowieka.  Ogół procesów […]

Zalety i wady erytrolu – zastosowanie słodzika

Erytrol – błyszczący, biały, kryształowy proszek przypominający cukier stołowy. Zastosowanie? Niskokaloryczny słodzik nadający słodki smak produktom spożywczym, pozyskiwany na drodze fermentacji. Czym się różni od pozostałych słodzików np. stewii, ksylitolu, aspartamu? Naturalny, bezsmakowy nie wywołujący dolegliwości gastrycznych.  Konsumenci coraz bardziej świadomi zagrożeń wynikających ze spożycia cukru […]