Już teraz możesz kupić KURS MIEJSKI OGRÓDEK WARZYWNY: ZAKŁADANIE I UPRAWA Kupując kurs otrzymujesz dostęp do jego treści przez 180 dni. Aby wykupić kurs najpierw załóż konto na naszej platformie. Zrobisz to klikając przycisk poniżej: Po utworzeniu konta otrzymasz na e-mail link aktywacyjny, a po dokonaniu […]
Chia jest znana od ponad 5500 lat. Nasiona chia były jednym z najważniejszych składników diety Majów i Azteków. Skład chemiczny i właściwości technologiczne chia nadają roślinie wysoki potencjał odżywczy. Chia to dobre źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: omega-3 i omega-6, rozpuszczalnego błonnika pokarmowego. Zawiera również znaczną […]
Serwatka jest produktem ubocznym, powstającym przy produkcji serów, do niedawna traktowana głównie jako odpad. Czasami serwatkę stosowano w żywieniu zwierząt, jednakże głównie trafiała ona do wylewisk oraz okolicznych rzek, co bardzo obciążało ekosystem. Obecnie nowe technologie umożliwiają rozdzielenie i pozyskanie z serwatki frakcji białek serwatkowych. […]
Metabolizm innymi słowy przemiana materii, to nic innego jak suma przemian biochemicznych, które zachodzą w ciele człowieka, plus towarzyszące im przemiany energetyczne. Proces ten dzieje się dzięki spożywaniu pożywienia, jego trawieniu oraz wydalaniu zbędnych, niekorzystnych metabolitów. Proces metabolizmu zachodzi nieustannie w organizmie człowieka. Ogół procesów […]
Od czasu zwiększenia samoświadomości ludzi na temat zdrowego stylu życia, światowe rynki zaczęli zalewać producenci z szerokim asortymentem „bio”, „fit” i „light” produktów, w tym słodzików. Gdy jeszcze „bycie fit” raczkowało i przeżywało swoje wzloty i upadki, ludzie testowali różnego rodzaju i pochodzenia wynalazki w […]
Erytrol – błyszczący, biały, kryształowy proszek przypominający cukier stołowy. Zastosowanie? Niskokaloryczny słodzik nadający słodki smak produktom spożywczym, pozyskiwany na drodze fermentacji. Czym się różni od pozostałych słodzików np. stewii, ksylitolu, aspartamu? Naturalny, bezsmakowy nie wywołujący dolegliwości gastrycznych. Konsumenci coraz bardziej świadomi zagrożeń wynikających ze spożycia cukru […]
Dodatki do żywności – substancje chemiczne lub naturalne, które w normalnych warunkach nie są spożywane same jako żywność ale są dodawane w celu poprawy produktu. Mają za zadanie oddziaływać na zmysły konsumenta oraz mają wydłużyć proces konserwacji żywności. W dzisiejszych czasach żywność uległa znacznej zmianie […]
Plansze edukacyjne z dietetyki to doskonałe narzędzie dydaktyczne dzięki, któremu każdy dietetyk lub specjalista żywienia w prosty i atrakcyjny sposób poprowadzi szkolenie. Zobacz naszą ofertę.
Antyoksydanty – w ostatnich czasach zainteresowanie nimi bardzo wzrosło. Jest im przypisywane wiele zalet. Jednak na czym polega ich fenomen ? I jakie korzyści płyną z ich spożywania ? Najpowszechniejsze ich działanie to wpływ na rozwój chorób cywilizacyjnych.
Błonnik pokarmowy inaczej włókno pokarmowe, należy do węglowodanów nieprzyswajalnych, czyli odpornych na działanie enzymów trawiennych. To dzięki tej odporności ten rodzaj wielocukrów spełnia inną funkcję w organizmie człowieka nie odżywczą. A jaką?